torsdag 27. mai 2010

Helter før og nå!


Alle liker vi å føle at vi har gjort noe heltemodig eller høre om andre som har det. I dag fremstilles hverdagshelten ofte i media. Før i tiden, da sagaene dominerte litteraturen, var helter sentralt og viktig for historiene. Da ble alle egenskaper gjengitt i beskrivelsene, og karakteristikker som modighet, fysisk styrke, evner til å håndtere våpen og vakkert utseende var essensielt for heltene. Dagens eventyrhelter som, ”Spiderman”, ”Batman” og ”Superman” lever også på grunnlag av egenskaper som fysisk styrke, og utseende. Men disse heltene fra moderne tider har også ett krav om å ha overnaturlige kvaliteter som evnen til å fly, lese tanker, ha lasersyn osv. Dette er sider ved heltene som skiller heltene i dag, fra de som ble beskrevet for ca tusen år siden. I tillegg settes det som sagt ofte lys på hverdagshelter, som redder medmennesker fra situasjoner uten å nødvendigvis ha noen av de ”påkrevde” anleggene.

Jeg leste tidligere i dag om en 4 år gammel gutt som var på ett kjøpesenter med faren sin. Mens han ikke ble passet på, klatret han på utsiden av en rulletrapp som førte han 2.5 meter over bakken. Da var det at en tilfeldig forbipasserende fikk det med seg og styrtet bort til stedet, akkurat i tide til å fange han da han falt, slik at gutten kom uskadet fra marerittet. Dette ble fanget opp av flere overvåkningskameraer, og sendt på tv rundt om i hele verden. Mannen ble med det framstilt som en helt, men han sier selv i intervjuer at han hadde helseproblemer men gjorde sitt beste får å klare å fange gutten. Dette er ett eksempel på en hverdagshelt som klarer å redde noen fra en uheldig situasjon uten å ha de vanlige kjennemerkene til heltene i litteraturen.

I dag omtales også fenomenet ”antihelt”. Dette er ofte en hovedperson i en handling, men som mangler de fleste egenskapene en tradisjonell helt har. Jack Sparrow fra filmen ”Pirates of the carribean” vil jeg si er ett eksempel på en typisk antihelt. Hverdagshelter vil jeg ikke si er antihelter fordi de eier det jeg mener er den viktigste og kanskje eneste nødvendige egenskapen, nemlig mot. Heltemot er ett kjent begrep. Selv om mannen som reddet fireåringen fra rulletrappen ikke fløy opp og hentet han, ellet vevde ett spindelvev–brannseil for å ta han imot, vil jeg kalle ham en helt fordi han var modig nok til å løpe bort å trå til for å redde den lille gutten.

Bildene er hentet fra: http://blevkog.files.wordpress.com/2009/03/spiderman_6.jpg og http://home.online.no/~hbarneog/olav_den_hellige.jpg

Tuva

1 kommentar: