torsdag 27. mai 2010

Kommunikasjon på nett


”En dag fant han ut at alle samtalene han hadde hatt gjennom dagen kun hadde foregått på nettet. Hvordan var det mulig? Han hadde jo vært i kontakt med så ufattelig mange, og blitt oppdatert om fjern og nær sitt laden og gjøremål. Gårsdagens fester og morgendagens skolearbeid hadde han full oversikt over.”

Slik er hverdagen for mange av oss blitt. Med tre-fire faner oppe på PC`n, svipper vi innom et utall av kommunikasjonsarenaer. Hvilke medier vi bruker varierer fra dag til dag, og fra person til person. Vi kan legge ut bilder og kommentere andres, oppdatere egen status på Facebook, samtidig som vi også holder ”samtaler” gående på Skype eller msn. Det geniale med sistnevnte er at man kan ”kommentere” saker og ting uten at andre kan få det med seg, gjerne samtidig som man selv kan kommentere en tredjeperson i et annet forum. Akkurat dette er en tankevekker. Også det at en av tre ungdommer mobbes via nett. Kommunikasjon på nett krever derfor en viss dose nettvett!

De siste dagene er det blitt rettet skarp kritikk mot nettsamfunnet Facebook, nettopp på grunn av brukernes problemer med å beskytte og kontrollere sitt eget personvern. Når man ser hva enkelte skriver eller legger ut av bilder, uten at det nødvendigvis bare er de 800 ”vennene” som ser det, kan det virke skremmende. En annen ting er kommentarer. Du kan legge inn en uskyldig kommentar på en status eller blogg. Ved hjelp av andres påfølgende kommentarer, endrer både ditt opprinnelige innhold og mening seg. Ironi eller humor kan tas ut av sammenheng, og tolkes bokstavlig. Det at skillet mellom å være privat og offentlig er så utydelig i de sosiale nettmediene, gjør at man må tenke nøye gjennom hva man skal legge ut av tekst og bilder. Mobiler med internett og applikasjoner gjør tilgjengeligheten til nettsamfunn stor. Da er også faren større for at ting blir lagt ut ”fort og gæli”, enten det er i lykkerus eller sinne. Det er en rasende utvikling både innen de sosiale nettmediene, og de hjelpemidlene man bruker for å kommunisere med. Stadig bedre mobiler og PC-er gjør at vi henger på og kaster oss ut i medieverdenen gjerne uten fallskjerm. Mange ungdom liker fart i ordets videste forstand. Cyber-nett er raskt, og med tunga rett i munnen kan du få god oversikt over det meste og de fleste på kort tid.

Bildet er hentet fra: http://www.webpsykologen.no/innhold/En-psykologisk-analyse-av-internett1.jpg

Tuva

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar